Artıq çəkidən xilas olmaq və istədiyiniz mükəmməl görünüşə sahib olmaq düşündüyünüz qədər çətin deyil. Çox vaxt düşünürsən ki, arıqlamaq üçün uzunmüddətli pəhriz etmək lazımdır. Amma ekspertlər deyirlər ki, sevdiyiniz yeməkləri yeyərək arıqlamaq mümkündür.
Citypost.az xəbər verir ki, biyokimyaçı və müəllif Jessie Inchauspe qan şəkərinin sıçrayışının qarşısını almaq üçün sadə bir hiylə bölüşüb, qlükozanın sürətlə artmasına səbəb olan qidaların istehlakı bədənin şəkəri qaraciyərdə saxlamasına və artıqlığı yağa çevirə bilər.
Bununla belə, qidaların istehlak qaydasının dəyişdirilməsini ehtiva edən və qlükoza səviyyələrini tarazlaşdıran və əlavə yağ yığılmasının qarşısını ala bilən bir texnika təqdim etdi, mövzunu dərindən araşdıran İnchauspe, sağlam qalmaq üçün sabit qan şəkərinin əhəmiyyətinə diqqət çəkdi.
“Elmi nöqteyi-nəzərdən bunu daha dərindən araşdırdıqca, bütün bu şərtlərin və simptomların qlükoza sıçrayışları ilə əlaqəli olduğunu başa düşdüm və bəyəndiyimiz hər şeyi yeyə biləcəyimiz, lakin bu sünbülləri yaratmayacağımız üçün gözəl yollar tapdım” dedi.
Arıqlamaq üçün düzgün sıralama
Düzgün sıra ilk növbədə tərəvəzlər, sonra zülallar və yağlar, sonuncu isə nişastalar və şəkərlərdir. Bir çox restoranlarda çörəyin əsas yeməkdən əvvəl verildiyinə diqqət çəkən mütəxəssis, “Çörək nişasta olduğu üçün əsas yeməkdən əvvəl çörək yeməmək çox vacibdir” deyə xəbərdarlıq edib. O, bildirib ki, nişastalarda şəkər var və həzm olunduqda qlükozaya çevrilir.
Lifli qidalar orqanizm üçün qoruyucudur
Yeməyin əvvəlində lif istehlakının təsirini izah edən İnchauspe, lifin mədədən yuxarı bağırsağa keçdiyini və orada 'qalın qoruyucu şəbəkə təbəqəsi' meydana gətirdiyini ifadə etdi.
Bu şəbəkə sonradan istehlak edilən makaron, ağ çörək və soda kimi qidaların səbəb olduğu qlükoza sıçrayışlarını xeyli azaldır. O şəkərin bağırsaqlardan keçməsini ləngidir, beləliklə, onun qan dövranınıza daxil olma sürətini və effektivliyini azaldır. "Nəticədə daha kiçik bir artım əldə edirsiniz" dedi.
Zülalla zəngin qidalar faydalıdır
Proteinlə zəngin qidalar mədə boşalmasını gecikdirməkdə eyni dərəcədə faydalıdır. Bunun səbəbi, onların qlükaqona bənzər peptid 1 (GLP1) ifrazına səbəb olmasıdır.
Zülallar bağırsaq hüceyrələri tərəfindən udulduğu üçün mədənin boşalmasını yavaşladan və mədəaltı vəziyə insulin istehsal etmək üçün siqnal verən GLP1-in sərbəst buraxılmasına səbəb olur, beləliklə, qanınızdakı qlükoza səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir.
Yeganə