Bizə yazın

Baku

-°C

USD

-

Çox isti içkilər içmək xərçəngə tutulma riskini artırır 

Dünya 13 May 2025, 14:30

1365

Qəlyan çəkmək, qızardılmış ət və isti içkilərə həddən artıq aludə olmaq xərçəngə tutulma riskini artırır.

Citypost.az xəbər verir ki, bu barədə "Daily Mail"ə Sylvester Kompleks Xərçəng Mərkəzinin (ABŞ) hematologiya şöbəsinin müdiri doktor Maykl Sekeras məlumat verib.

Həkimin sözlərinə görə, ən təhlükəli amillərdən biri siqaret, o cümlədən qəlyandır ki, səhvən siqaretdən daha az zərərli hesab olunur. Tədqiqatlar göstərir ki, qəlyan tüstüsünün tərkibində qatran, karbonmonoksit, ağır metallar və kanserogenlər var və uzun siqaret çəkmə seansları bir siqaretdən daha çox toksin qəbul edir.
Doktor Sekeras, həmçinin yüksək temperaturda qızardılmış və ya bişmiş əti tez-tez yeməklə bağlı xəbərdarlıq edib. O izah etdi ki, mal əti, quş əti, balıq və donuz ətinin qızardılması heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər, mutasiyaya səbəb ola bilən və xərçəngə səbəb ola bilən birləşmələr əmələ gətirir. Bu maddələr antioksidantlar və sərbəst radikallar arasındakı tarazlığı pozaraq iltihabı və oksidləşdirici stressi təhrik edir.
Çox isti içkilər də sağlamlıq üçün təhlükə yaradır. Məsələn, Çin araşdırması göstərib ki, 60°C-dən yuxarı temperaturda çay içən və eyni zamanda spirtli içki qəbul edən insanlarda özofagus xərçəngi riski 5 dəfə artır. İngilis araşdırması oxşar tapıntıları təsdiqlədi: gündə dörd və ya daha çox stəkan isti çay və ya qəhvə içmək boğaz xərçəngi riskinin artması ilə əlaqələndirildi.
Yeganə

Ən son xəbərləri bizim Facebook kanalımızda izləyin

Ən son xəbərləri bizim Instagram kanalımızda izləyin

Problemlərinizi bizə bildirin

077 323 55 66