Qaraciyəri piylənmədən qoruyan içki
Tibb 19 İyun 2025, 17:00

348
Qəhvə ölçülü şəkildə istehlak edilərsə, qaraciyəri piylənmədən qorumaqda rol oynaya bilər. Məlumdur ki, qaraciyər həyati funksiyaları yerinə yetirir: qanı süzmək, qida maddələrini emal etmək, toksinləri çıxarmaq və maddələr mübadiləsini tənzimləmək üçün məsuliyyət daşıyır. Onun sağlamlığı siroz, hepatit və alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi (NAFLD) kimi xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq üçün çox vacibdir.
CityPost.az-ın xəbərinə görə, müntəzəm qəhvə istehlakı spirtlə heç bir əlaqəsi olmadan baş verən və çox vaxt yağlı qidaların həddindən artıq istehlakı və metabolik pozğunluqlar nəticəsində yaranan NAFLD-nin inkişaf riskinin azalması ilə əlaqələndirilir,.
Bir sıra ölkələrdə bu patologiyanın yayılması yetkin əhali arasında 30-35% -ə çatır. Tədqiqatlar göstərir ki, gündəlik qida rasionuna qəhvə daxil edən insanlar yağ toxumasının degenerasiyası üçün xarakterik olan qaraciyər dəyişiklikləri ilə daha az qarşılaşırlar.
Yeganə
Ən son xəbərləri bizim Facebook kanalımızda izləyin
Ən son xəbərləri bizim Instagram kanalımızda izləyin

Tibbi zəlidə yeni antibiotik kəşf edildi
Koreyada tədqiqatçılar Hirudo nipponia adlı dərman zəlisinin tüpürcək vəzilərində unikal antimikrob peptid aşkar ediblər,.
18 İyun 2025, 19:00

Meyvə və tərəvəzlə zəngin pəhriz yuxu keyfiyyətini 16% artırır
Gündə beş stəkan meyvə və tərəvəz yemək yuxu keyfiyyətini 16% artırır. Çikaqo Tibb Universiteti və Kolumbiya Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər.
17 İyun 2025, 16:30

Aclığı söndürən neyron şəbəkəsi aşkar edilib
"Maks Plank" İnstitutunun alimləri siçanlarda aclıq hissini söndürən neyron şəbəkəsini aşkar ediblər – heyvan yemək iyini aldıqdan dərhal sonra. Amma bu mexanizm kök siçanlarda işləmir. CityPost.az xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Metabolism" jurnalında dərc olunub.Tədqiqatçılar beynin medial septumunda qoxuları emal etmək üçün ilk düyün olan iybilmə lampası ilə birbaşa əlaqəli olan yeni sinir hüceyrələri qrupu tapdılar. Siçan yeməyin iyini alan kimi neyronlar aktivləşir və toxluq hissi yaradır. Ancaq yeməklə əlaqəli olmayan dad və qoxular öz-özünə bu reaksiyaya səbəb olmur."Bu, çox güman ki, təkamül mexanizmidir,-deyə tədqiqat müəllifi Janis Bulk bildirib. Təbiətdə tez yeyib qaçan siçanın yırtıcıdan xilas olmaq şansı daha yüksəkdir.Amma kök...
13 İyun 2025, 17:44

Bu çərəz qanda pis xolesterol səviyyəsini AZALDIR
Gündəlik badam yemək qanda pis xolesterinin səviyyəsini aşağı salaraq, ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azalda bilər. "Linus Pauling" İnstitutunun və Oreqon Dövlət Universitetinin İctimai Səhiyyə Kollecinin alimləri belə nəticəyə gəliblər. CityPost.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrition Research" ("NutriRes") jurnalında dərc olunub.Tədqiqatda qarın boşluğunda piylənmə, yüksək qan təzyiqi, yüksək qan şəkəri, aşağı yaxşı xolesterin və yüksək trigliseridlərlə xarakterizə olunan metabolik sindrom diaqnozu qoyulmuş böyüklər iştirak etmişdir. İştirakçılar iki qrupa bölündü: Biri 12 həftə ərzində hər gün təxminən 45 badam (320 kilokaloriyə bərabər) yeyirdi, digəri isə kraker şəklində eyni miqdarda kalori aldı.Cəmi dörd həftədən sonra birinci qrupdakı iştirakçılar E vitamini səviyyəsində artım göstərdilər. Bu,...
13 İyun 2025, 17:30

Gənclərdə unudulmuş xərçəng növü sürətlə artır
"Appendiks" xərçəngi indiyə qədər o qədər nadir bir xəstəlik olub ki, insanların çoxu onun varlığından belə bilmirdilər. Onilliklər ərzində həkimlər karyeralarında yalnız bir və ya iki dəfə qarşılaşdılar və adətən daha yaşlı yaşda diaqnoz qoyulurdu. Son zamanlar gənc yaş qruplarında da müşahidə olunmağa başlayıb.CityPost.az xəbər verir ki, "Appendiks" yoğun bağırsağa yapışan barmaq şəkilli kiçik kisədir. Bədəndəki funksiyası hələ tam başa düşülməsə də, ən çox apandisit adlanan və təcili əməliyyat tələb edən iltihabı ilə tanınır. Ancaq orada xərçəngin də inkişaf edə biləcəyi məlum deyil. "Annals of Internal Medicine" jurnalında dərc edilən yeni araşdırmaya görə, 1970-ci ildən sonra doğulanlarda appendiks xərçəngi halları kəskin şəkildə...
12 İyun 2025, 15:27

Kofein yuxu zamanı beyin fəaliyyətinin xaosunu artırır - ARAŞDIRMA
Kofein gecə beyin fəaliyyətini dəyişdirə və yuxu zamanı həm fiziki, həm də koqnitiv bərpanın effektivliyini azalda bilər. Monreal Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər. CityPost.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Communications Biology" (ComBio) jurnalında dərc olunub.Təcrübədə 40 sağlam yetkin iştirak etdi. Birinci gecə yatmazdan əvvəl (üç saat və bir saat yatmazdan əvvəl) kofein kapsullarını, ikinci gecə isə plasebo qəbul etdilər. Onların beyin funksiyası elektroensefaloqramma vasitəsilə yoxlanılırdı. Tədqiqat, kofeinin, xüsusən yaddaşın bərpası və konsolidasiyasından məsul olan yavaş dalğalı yuxu (NREM) mərhələsində sinir fəaliyyətinə əhəmiyyətli dərəcədə təsir etdiyini göstərdi.Tədqiqatın ilk müəllifi Philipp Telke izah etdi: "Kofein beyin fəaliyyətini daha xaotik və daha az proqnozlaşdırıla...
30 May 2025, 16:44