Bizə yazın

Baku

-°C

USD

-

Ağ çörək bağırsaq xərçəngi riskinin artırır - TƏDQİQAT

Tibb 23 İyun 2025, 16:30

164

Yeni genişmiqyaslı araşdırma göstərdi ki, müntəzəm olaraq ağ çörək yemək xərçəngin ən çox yayılmış və təhlükəli növlərindən biri olan bağırsaq xərçəngin inkişaf riskini artıra bilər.

CityPost.az xəbər verir ki, elm adamları ağ çörəyi bağırsaq xərçəngi riskinin artması ilə əlaqələndiriblər.
Tədqiqat Böyük Britaniyada aparılıb və təxminən 13 ildir izlənilən 118 000-dən çox insan iştirak edib. Alimlər iştirakçıların pəhrizini, həyat tərzini və xəstəlik hallarını müqayisə ediblər. Nəticə həyəcan verici idi: tez-tez ağ çörək yeyənlərin bağırsaq xərçənginə tutulma riski 10% yüksək idi.
Səbəb ağ çörəyin tərkibindədir, med-practice. O, demək olar ki, heç bir lif, vitamin və ya mineral ehtiva etməyən təmizlənmiş undan hazırlanır. Eyni zamanda, bu cür məhsullar qanda şəkərin səviyyəsini sürətlə artırır, həzm sistemini həddindən artıq yükləyir və toxluq hissi vermir, daha çox yeməyə məcbur edir.
Tədqiqat müəllifləri həmçinin ağ çörəklə birlikdə spirtin də risk faktoru olduğunu müəyyən ediblər. Ancaq liflə zəngin qidalar - tərəvəzlər, paxlalılar, tam taxıl çörəyi, eləcə də kalsium və maqnezium kimi maddələr - əksinə, bədəni qoruyur.
Xərçəngə genetik meyli olan insanlarda belə, düzgün qidalanma riski azaldır.
Həkimlər ağ çörəyi ən azı qismən tam taxıl çörəyi ilə əvəz etməyi, spirti məhdudlaşdırmağı və pəhrizə daha çox tərəvəz daxil etməyi məsləhət görürlər. Onların fikrincə, qidalanmada sadə dəyişikliklər xərçəngin qarşısının alınmasında əsas rol oynaya bilər.
Yeganə

Ən son xəbərləri bizim Facebook kanalımızda izləyin

Ən son xəbərləri bizim Instagram kanalımızda izləyin

Problemlərinizi bizə bildirin

077 323 55 66

Hər gün oruc tutmaq klassik pəhrizlərdən daha effektivdir

Fasiləli oruc, ənənəvi pəhrizlərdən daha effektiv şəkildə arıqlamağa kömək edir. Alternativ gün orucu arıqlamaq üçün xüsusilə yaxşıdır.

21 İyun 2025, 18:44

Gəncədə iki nəfər qidadan zəhərlənib 

Gəncə şəhərində zəhərlənmə hadisəsi baş verib.Hadisə şəhər ərazisində qeydə alınıb.1981-ci il təvəllüdlü Zaur Cəfərov və 1990-cı il təvəllüdlü Qədir Kazımov qida zəhərlənməsi diaqnozu ilə xəstəxanaya yerləşdiriliblər.Onlara dərhal tibbi yardım göstərilib. Hazırda hər iki şəxsin vəziyyətinin kafi olduğu bildirilir.İlkin məlumata görə, zəhərlənməyə qəbul etdikləri qida səbəb olub. Faktla bağlı araşdırma aparılır.

21 İyun 2025, 00:20

Bu əlamətlər Parkinson xəstəliyindən xəbər verir

"Zhejiang" Universitetinin alimləri qulaq kiri qoxusunun təhlili əsasında Parkinson xəstəliyinin (PD) erkən skrininq sistemini hazırlayıblar. 

20 İyun 2025, 16:16

Qaraciyəri piylənmədən qoruyan içki

Qəhvə ölçülü şəkildə istehlak edilərsə, qaraciyəri piylənmədən qorumaqda rol oynaya bilər. Məlumdur ki, qaraciyər həyati funksiyaları yerinə yetirir: qanı süzmək, qida maddələrini emal etmək, toksinləri çıxarmaq və maddələr mübadiləsini tənzimləmək üçün məsuliyyət daşıyır. Onun sağlamlığı siroz, hepatit və alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi (NAFLD) kimi xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq üçün çox vacibdir.

19 İyun 2025, 17:00

Tibbi zəlidə yeni antibiotik kəşf edildi

Koreyada tədqiqatçılar Hirudo nipponia adlı dərman zəlisinin tüpürcək vəzilərində unikal antimikrob peptid aşkar ediblər,.

18 İyun 2025, 19:00

Meyvə və tərəvəzlə zəngin pəhriz yuxu keyfiyyətini 16% artırır 

Gündə beş stəkan meyvə və tərəvəz yemək yuxu keyfiyyətini 16% artırır. Çikaqo Tibb Universiteti və Kolumbiya Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər.

17 İyun 2025, 16:30