Bizə yazın

Baku

-°C

USD

-

Çayı belə içmək xərçəngə səbəb olur

Tibb 30 Oktyabr 2024, 15:00

1564

Çay ən çox istifadə edilən isti içkilərdən biridir. Bir çox insanın vazkeçilməz olduğu çay ləzzətli içki olmaqla yanaşı, həm də ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Çay düzgün istehlak edilmədikdə həyati təhlükə yarada bilər.

Çay günün istənilən vaxtında həvəslə və ləzzətlə istehlak edilən içkilərdəndir. Lakin çayı düzgün qəbul etməmək orqanizmdə ciddi xəstəliklərin yaranma riskini artıra bilər.

Citypost.az xəbər verir ki, xüsusilə yanlış temperaturda istehlak edilən çayın qırtlaq və yemək borusu kimi həssas bölgələrdə xərçəngə səbəb ola biləcəyi ortaya çıxıb.

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) 2016-cı ildə dərc etdiyi hesabatda 70 dərəcədən yuxarı temperaturda istehlak edilən içkilərin kanserogen ola biləcəyini bildirib.

Xüsusilə, İran və Çin kimi isti çay istehlakının çox olduğu bölgələrdə aparılan araşdırmalar göstərir ki, bu vərdiş qida borusunda xərçəngə səbəb olan hüceyrə zədələnməsi riskini artırır.

2019-cu ildə nəşr olunan bir araşdırmaya görə, gündə 700 ml-dən çox çay istehlak edən və 60 dərəcədən yuxarı temperaturda yemək borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə artır.

Bunun səbəbi, yüksək temperaturun qida borusundakı hüceyrələrin təkrar zədələnməsinə səbəb olması, uzun müddətdə xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsi ehtimalını artırmasıdır. Mütəxəssislər həddindən artıq isti çayın bir az soyudulsa belə, zamanla xərçəngə səbəb ola biləcəyini vurğulayaraq, bu risklərin qarşısını almaq üçün çayın 60 dərəcəyə qədər soyumasını gözləmək lazım olduğunu bildirirlər.

Çay necə içilməlidir?

Qara çay və ya digər bitki çayları içərkən nəzərə alınmalı məqamlar var. Sağlamlığınız üçün şəkərsiz çayı mütləq qəbul edin. Sağlamlıq üçün risk faktoru yaratmamaq üçün 5-8 dəqiqə dəmlənmiş və şəffaf olan çay içilməlidir.

Bitki çaylarının dəmlənməsi fərqlidir. Bütün faydalarından yararlanmaq üçün bitki çayına qaynadılmış su əvəzinə qaynadılmış və 80 dərəcəyə qədər soyudulmuş su əlavə edib 3-4 dəqiqə gözləmə müddəti ilə dəmləmək lazımdır. Gün ərzində 5 stəkan qədər qara çay; 3 stəkan bitki çayı içmək olar.

Yeganə

Ən son xəbərləri bizim Facebook kanalımızda izləyin

Ən son xəbərləri bizim Instagram kanalımızda izləyin

Problemlərinizi bizə bildirin

077 323 55 66

Miqren dərmanı depressiya əlamətlərini azaldır - ARAŞDIRMA


ABŞ, İsrail, Portuqaliya və digər ölkələrdən olan beynəlxalq alimlər qrupu miqren dərmanı olan fremanezumabın ikili təsirini aşkar ediblər. Məlum olub ki, vasitə təkcə baş ağrılarının tezliyini azaltmaqla yanaşı, depressiyanı da aradan qaldırır.Citypost.az xəbər verir ki, araşdırma "JAMA Neurology" elmi jurnalında dərc olunub. Məlumdur ki, miqren və depressiya bir-birinə bağlıdır: miqren xəstələrində depressiya 2-4 dəfə daha tez-tez baş verir. Hər iki vəziyyət serotonin və glutamin balanssızlığından qaynaqlana bilər.Fremanezumab, migrenin inkişafında iştirak edən CGRP zülalını bloklayan monoklonal antikorlar sinfinə aiddir.28 həftəlik sınaqda 12 ölkədən (ABŞ və Aİ ölkələri də daxil olmaqla) 540 xəstə iştirak edib. Dərialtı fremanezumab (225 mq) inyeksiyaları qəbul edənlər, plasebo...

07 May 2025, 16:16

Ölümcül göbələk xəstəliyi: Qlobal istiləşmə ilə yayıla bilər

İsti bölgələrdə yayılmış ölümcül bir göbələk xəstəliyi qlobal istiləşmə səbəbindən yayıla bilər.Citypost.az xəbər verir ki, Mançester Universitetinin alimlərinin apardığı yeni araşdırmaya görə, "Aspergillus fumigatus" cinsindən olan ölümcül göbələk infeksiyaları insanlarda ağır tənəffüs xəstəliklərinə səbəb ola bilər.Mütəxəssislər bu növün Afrika və Cənubi Amerikadan şimala Avropa və Asiyaya yayılacağını proqnozlaşdırırlar.Tədqiqat həmçinin qeyd etdi ki, yayılma dərəcəsi qalıq yanacaq istifadəsi və istixana qazı emissiyalarından asılıdır.Tədqiqatın aparıcı müəllifi, Mançester Universitetindən Norman van Rhijn, göbələklərin müalicəsinin son dərəcə çətin olduğunu vurğulayıb və lazımi ehtiyat tədbirlərinin görülməsinə çağırıb.Hesablamalara görə, qlobal istiləşmə səbəbindən bu cür göbələklərin yayılma sahəsi 2100-cü ilə qədər 77 faiz arta bilər.Bunun təkcə Avropa qitəsində...

07 May 2025, 13:13

Bu qidalar xolesterola səbəb olur

Məlumdur ki, yüksək xolesterol ürək xəstəliyi və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Mütəxəssislər xolesterolu artıran qidalardan uzaq durmağı tövsiyə edirlər. 

02 May 2025, 23:22

Maqnezium bədən üçün niyə vacibdir?

Əsəbilik, əhval dəyişikliyi və apatiya bədəndə maqnezium çatışmazlığının əlamətləridir. Maqnezium funksiyanı aşkar etmək asan deyil, belə ki, bu element bədənə daxil olan kimi bütün maddələrə ödənilir.CityPost.az bu barədə xarici mediaya istinadən xəbər verir.Maqnezium çatışmazlığı, bədəndə kifayət qədər maqnezium olmadıqda əzələ spazmaları, ürək ritmi pozuntuları, yorğunluq, baş ağrıları və həzm problemləri kimi simptomlara səbəb olur. Bundan başqa, uzunmüddətli maqnezium çatışmazlığı tip 2 diabet, osteoporoz və digər sağlamlıq problemlərinin yaranma riskini artırır.Maqneziumla zəngin qidalar arasında pazı, ispanaq, fındıq, badam, kaju, somon balığı, balqabaq tumu və tam taxıllar yer alır. Bu qidaların gündəlik rasiona daxil edilməsi maqnezium səviyyəsinin normallaşmasına kömək edir.Yeganə...

24 Aprel 2025, 17:30

Görmə qabiliyyətini bərpa edən dərman hazırlanır

"KAIST" Universitetinin tədqiqatçıları tor qişanın zədələnməsini bərpa edən və görmə qabiliyyətini daimi olaraq bərpa edən ilk müalicəni hazırlayıblar.CityPost.az xəbər verir ki, klinik sınaqların 2028-ci ildə başlanması planlaşdırılır.Nəticələr görmə qabiliyyətini daimi bərpa edən ilk müalicə kimi qeydə alınıb.Araşdırmanı aparan prof. Jin Woo Kim və komandası optik sinirlərin bərpasına imkan verən müalicəyə davamlı retinal xəstəliklərdə mühüm rol oynayan bir proteini (PROX1) bloklayıblar.Araşdırmalara görə, PROX1 zülalı tor qişanın təmirini əngəlləyən əsas amillərdən biridir. Normalda sinir hüceyrələrinin inkişafında rol oynayan bu zülal zədələnmiş retinal nahiyədə toplanır və bərpasını dayandırır.Alimlər bu zülalın balıqda görünmədiyini və buna görə də balıqların göz qişasının təmirində daha müvəffəqiyyətli olduğunu ortaya...

22 Aprel 2025, 17:47

Bu qidaları yeməyin: Stressə səbəb olur...

Alkoqol, qızardılmış qidalar, kofein, zərif karbohidratlar, şəkər və duzda olan maddələr kortizol kimi stress hormonlarının istehsalını stimullaşdıra bilər.

18 Aprel 2025, 17:00